Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Agents Rurals instal·len 4 caixes niu en un edifici històric de Sant Fruitós de Bages.

Hi ha una xarxa de seguretat per a evitar petits despreniments que hauria impedit la nidificació de ballesters, que són ocells insectívors protegits<br />Una parella de ballesters pot arribar a consumir diàriament més de 20.000 mosquits

Efectius del Grup de Suport de Muntanya del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural juntament amb personal de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages han instal·lat 4 caixes niu artificials. Es tracta d’una actuació provisional al Cobert de la Màquina del batre, edifici singular que està recobert d’una xarxa que impedeix la nidificació d’ocells insectívors protegits.

En aquest edifici s’hi reproduïen habitualment una desena de parelles de ballester (Tachymarptis melba, o Apus melba). Aquesta construcció estava situada abans al mig d’uns plans agrícoles de secà però ara es troba dins el casc urbà. Atesa la singular forma de la construcció i del seu sistema constructiu, l’edifici ha acabat per esdevenir una peça important del patrimoni arquitectònic de Sant Fruitós. A hores d’ara però, presenta problemes de conservació, i ocasionalment queien fragments amb el conseqüent risc de poder provocar danys a alguna persona. Per aquest motiu, l’Ajuntament va col·locar l’any passat una xarxa que evités que els despreniments ocasionals de fragments de ceràmica poguessin fer mal algú.

Un ornitòleg local va advertir als Agents Rurals i al propi Ajuntament del fet que les escletxes de la coberta eren aprofitades pels ballesters per a nidificar i la xarxa recent col·locada els impedia d’accedir-hi. L’opció provisional de les caixes niu fan compatible la conservació de l’edifici, la seguretat ciutadana, i la reproducció dels ocells.

Aquestes caixes nius han estat finançades per “l’Institut Català d’Ornitologia” i pel “Centre d'Estudi i Divulgació del Medi Ambient Galanthus”. La cooperació entre administracions i entitats conservacionistes és fonamental en aquests casos.