Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Museu acull la presentació del llibre " La llibreta de la vinya americana" que narra de primera mà les conseqüències de la fil·loxera al Pla de Bages

La presentació serà el 21 d’abril a les 6 de la tarda.

A finals del segle XIX i principis del XX la plaga de la fil·loxera va deixar assolat el paisatge de vinyes del Pla de Bages.

Josep Baraldés i Ribó, un pagès de Castellnou de Bages, es va convertir en el que avui anomenaríem un emprenedor, un visionari, que va saber trobar una via de sortida a la crisi vitivinícola que es vivia al territori. Comprant, venent, empeltant i plantant peus americans va aconseguir combatre la plaga de la fil·loxera, tot repoblant el paisatge de vinyes resistents, i recuperant la producció de vi.

Montse Perramon Augé, ha recopilat en el llibre "La llibreta de la vinya americana" els apunts d'aquest pagès de Castellnou de Bages que va morir l'any 1905. Es tracta d'una documentació excepcional, ja que a banda d'explicar els aspectes tècnics del conreu de la vinya fa més de cent anys, també explica de primera mà com va reaccionar la pagesia del Bages amb l'arribada de la plaga.

La mateixa autora serà qui presentarà aquest llibre el dijous 21 d'abril, a les 6 de la tarda al Museu de la memòria de la Vinya i el vi.