El nou Museu Municipal de Sant Fruitós de Bages està apunt per obrir portes a la ciutadania
Aquest dimarts al matí, s’ha fet la primera de les visites per poder veure com serà el nou equipament després dels treballs de museïtzació que s’hi ha realitzat. Els primers en poder gaudir d’aquest nou espai cultural de Sant Fruitós de Bages han estat diferents mitjans de comunicació i membres del Col·lectiu de Recerca Històrica.
La visita guiada comença amb una introducció a la història de la vinya al Pla de Bages i l’experiència de la verema fa 100 anys amb la projecció d’imatges històriques de les feines a la vinya per tal de transportar el visitant dins d’aquest paisatge. A continuació es descobreix la importància de les barraques de pedra seca i com aquestes van ser cabdals per elaborar el vi a peu de vinya, economitzant el transport i el temps.
Una altra part del museu s’ha dedicat a les destil·leries i els licors que es realitzaven en dues empreses de destil·lats del poble i una fassina a Torroella de Baix.
El Col·lectiu de Recerca Històrica és qui ha fet possible la conservació i preservació de les peces que s’hi poden veure.
A banda, paral·lelament a la finalització de la museïtzació, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha elaborat diferents materials per tal de donar a conèixer la importància de la vinya i el vi a casa nostra.
Pels infants que visitin el centre, s’han elaborat dossiers didàctics de la mà de Marina Romero i Marta Genís.
A banda, també s’ha presentat un nou projecte que englobarà tots els cellers de la DO Pla de Bages i el museu de Sant Fruitós de Bages que és la creació d’una col·lecció de llibrets, un dedicat a cada centre o celler, amb un protagonista comú, en Pep Porró, un simpàtic porró que recorrerà tots els racons de la DO Pla de Bages descobrint curiositats i indrets relacionats amb la vinya i el vi. Els seus creadors han estat Galdric Sala i Daniel Casas i el llibret del museu de Sant Fruitós de Bages ha estat el primer en sortir a la llum.