Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els nous sistemes de retenció de residus del municipi eviten que un gran volum de deixalles arribi al riu

Les malles de retenció han acumulat tota la brutícia generada en els darrers episodis de pluges.

Aquest és l'aspecte que presenten aquesta setmana les malles de retenció de residus que es van col·locar el passat mes de desembre en alguns punts de la xarxa de clavegueram del municipi per evitar que, en episodis de pluges fortes, els residus escapessin de la xarxa de clavegueram i acabessin arribant al riu.

Les pluges abundants d'aquest mes de març han recollit aproximadament 150kg de deixalles, tot i que el sistema encara té molta capacitat per absorbir-ne més. Concretament, es calcula que anualment poden acumular més de 3,5 tones de residus.

El sistema ha acumulat principalment tovalloletes d'un sol ús, restes vegetals, envasos de plàstic i restes de paper.

Aquest projecte, anomenat TecnoGrabber i ideat per la multinacional santfruitosenca Tecnoconverting, s'instal·la en la xarxa secundària del clavegueram i permet que, en cas de pluges intenses, acumuli tot allò que la xarxa principal no pot retenir. Amb això s'evita que l'excés de cabdal acabi desembocant al riu sense haver estat filtrat, el què provoca que els residus s'aboquin directament al riu.

La instal·lació està estudiada perquè aconsegueixi retenir el volum més gran de sòlids sense provocar embussos d'aigua. De forma regular Aigües de Manresa en revisa la seva capacitat. Un cop les malles arribin al seu màxim de retenció, se substituiran per unes de noves.