Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els propietaris d’habitatges dels barris de La Natura i Torroella de Baix ja poden sol·licitar la línia d’ajuts per rehabilitacions que millorin l’eficiència energètica

El consistori ha assessorat durant aquest any als veïns i veïnes d’aquests barris per tal que puguin accedir a aquesta línia d’ajuts.

Des d’aquest dijous 15 de juny i fins el 29 de desembre, els propietaris d'edificis d'habitatges dels barris de Torroella de Baix i de La Natura poden sol·licitar un ajut per executar obres per a millorar l'eficiència energètica a les seves cases.

Aquesta línia d’ajuts, impulsada pel Departament de Territori, a través de l’Agència Catalana de l’Habitatge, subvenciona entre el 40% i el 80% del cost de les obres, sempre que es realitzin millores energètiques d'entre un 30% i un 70% en l'edifici.

L’atorgament d’aquesta línia d’ajuts al municipi és fruit de l’impuls del consistori, el juny de l’any passat, de proposar aquests dos barris com a Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (ERRP), un requisit indispensable per tal d’accedir a la convocatòria.

Paral·lelament durant aquest any, per tal que els veïns i veïnes d'aquests barris disposessin de tota la informació necessària per accedir a aquesta subvenció, s'han celebrat reunions informatives en cadascun dels barris i s'ha contractat una persona com a referent del projecte que ha assessorat a totes aquelles persones que s'hi han interessat.

Arran d’aquest treball, s’ha pogut contactar amb 325 propietaris d’aquestes zones (un 89,26% del total), i s’ha determinat que 83 propietaris o comunitats de veïns estan interessats en accedir a aquesta línia d’ajuts, el que suposa un 22,8% del total.

Amb la obertura de la convocatòria, a partir d’aquest 15 de juny, arriba el moment en que els propietaris  i comunitats de veïns han de tramitar aquestes sol·licituds per poder accedir a aquesta convocatòria

Recordem que les actuacions subvencionables són la rehabilitació d'edificis, sempre que es redueixi el consum d'energia no renovable i també la demanda en calefacció i refrigeració, així com actuacions d'accessibilitat i de conservació dels edificis i les actuacions per retirar l'amiant.

El percentatge subvencionable de la inversió va directament relacionat amb la millora en l'estalvi energètic. Així, quan la reducció del consum sigui igual o superior al 30%, s'atorgarà un 40% de subvenció (amb un màxim de 8.100 euros/habitatge); quan la reducció del consum sigui igual o superior al 45% s'atorgarà el 65% de subvenció (un màxim de 14.500 euros/habitatge); i quan la reducció del consum sigui igual o superior al 60% s'atorgarà un 80% de subvenció (un màxim de 21.400 euros/habitatge). En cas que les actuacions incloguin retirada d'amiant, la subvenció es pot incrementar en 1.000 euros per habitatge o 12.000 per edifici.

Així mateix, es preveu que la subvenció pugui arribar a cobrir el 100% de l'import de la quota individual de participació en les obres de rehabilitació en casos de persones que acreditin vulnerabilitat econòmica.

Per a aquest programa l'Agència Catalana de l'Habitatge va seleccionar l'any passat 100 àmbits d'actuació de 38 municipis, que abasten prop de 7.400 habitatges. La convocatòria compta amb un pressupost global de 97 milions d'euros.