L’empresa Genia Bioenergy ha presentat a Sant Fruitós de Bages el projecte de planta de biogàs que produirà 80GWh/any de biometà.
L’empresa Genia Bioenergy ha presentat aquest dimarts a Sant Fruitós de Bages el projecte per a aixecar al municipi una planta que produirà biometà, un gas d'origen renovable que substitueix al gas natural d'origen fòssil, a partir de residus de la indústria alimentària i residus ramaders produïts a la comarca del Bages.
Es tracta d'una instal·lació d'última generació en la qual, mitjançant processos naturals es processaran fins a 125.000 tones de restes de la indústria alimentària i purins, per a convertir-los en biometà i productes orgànics d'ús agronòmic.
El biometà obtingut arribarà fins als 80 GWh/any i s'injectarà a la xarxa de transport i distribució. Segons la companyia es podria generar prou energia per a proveir les necessitats de gas de més de 7.800 llars. En paral·lel també suposarà un avantatge sobre l'ús directe de purins i fems, ja que s’evitaran les pudors i dificultarà que aquests s’acumulin en terrenys o aqüífers.
La planta estarà situada en un terreny industrial fora del nucli urbà, al polígon de la carretera de Berga. Després de la seva posada en marxa generarà uns 10 llocs de treball directes i 30 d’indirectes.
Durant la presentació experts en la matèria han exposat als assistents amb criteris científics i tecnològics com funcionen aquestes plantes de biogàs. Han intervingut Miquel Rovira, director de l'àrea de sostenibilitat d’EURECAT, Ricard Carreras, responsable de Projectes Territorials del CT BETA de la UVic-UCC i Joan Parera, tècnic Serveis Territorials a la Catalunya Central del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
També han pres part en la presentació César Casanovas i Íñigo Palacio, de Genia bioenergy i per part de Carme Cruz, regidora de promoció econòmica i Xavier Racero, regidor de medi ambient.
Les plantes de biogàs
La producció de biometà ofereix una alternativa sostenible a la gestió de residus orgànics atorgant-los una nova vida i un nou valor com a productes. A més contribueix a lluitar contra el canvi climàtic substituint el gas d'origen fòssil i evitant emissions d'efecte d'hivernacle. Ajuda al fet que la nostra economia pugui reduir la dependència energètica de l'exterior i suposa un incentiu per al desenvolupament econòmic i social de les localitats on s'implanten les instal·lacions. La maduresa de la tecnologia està més que provada en les més de 1.300 plantes d'aquest tipus que ja estan operant en tota Europa.
Aquest és el segon projecte que impulsa Genia Bioenergy a Catalunya. La companyia és l'única de l'Estat que integra tota la cadena de valor del biogàs i biometà, des del desenvolupament de tecnologies i solucions, l'enginyeria, tramitació, construcció i operació tècnica biològica dels projectes.