Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa de l'Arròs 2017 consolida els actes tradicionals i impulsa noves propostes

Sant Fruitós de Bages celebrarà, el proper 26 de febrer, la tradicional Festa de l’Arròs. La programació d’enguany reforça els elements de participació popular i la presència d’activitats al carrer i pel públic més jove amb el concurs d’arrossos infantil.

El proper diumenge 26 de febrer, Sant Fruitós de Bages viurà la seva festa més popular, la Festa de l’Arròs. En aquesta edició l’ajuntament ha impulsat noves activitats i propostes per tal d’oferir als assistents un ventall més ampli d’activitats alhora que ha realitzat millores en les instal·lacions que acullen la festa.

A més, la festa continuarà essent un aparador de la feina de les associacions locals i el comerç, a través de la mostra d’entitats i del comerç local. Com sempre, la Festa de l’Arròs comptarà, entre els seus grans atractius, amb una bona col·lecció de propostes nascudes de la tradició de la cultura popular catalana (gegants, concurs de pintura, sardanes, puntaires, ...).

RACIONS D’ARRÒS

Aquest 2017 es repartiran 3.200 racions d’arròs, 200 més que en l’anterior edició per tal de poder oferir degustar un plat a taula a més persones.

MILLORES EN ELS EQUIPAMENTS

L’ajuntament ha arranjat el paviment de la pista del Bosquet i s’ha ampliat la zona dels fogons, ampliant la capacitat i ha adquirit 4 paelles més. La caseta de l’arròs també s’ha renovat per tal d’adaptar-la a les necessitats dels cuiners i s’hi han instal·lat unes piques noves i s’ha enrajolat el terra.

CONCURS D’ARROSSOS INFANTIL

Amb la col·laboració de la Fundació Alícia enguany es realitzarà el primer concurs d’arrossos infantil. Hi podran participar els nens a partir de 6 anys i s’hauran d’inscriure prèviament el mateix matí de la festa a la zona habilitada a tal efecte. La Fundació Alícia coordinarà el monitoratge a partir d’uns especialistes que guiaran als més menuts per cuinar plats que tindran com a base l’arròs. Amb aquest concurs, a més, es realitzarà una tasca per inculcar valors nutricionals als més petits.

VESTUARI DE LA FESTA

Enguany es podrà adquirir la gorra i el drap de cuina oficials dels cuiners de la festa al preu de 14 i 5 euros respectivament als següents establiments locals: Juli Modes, Seti, Mitja Mitjó, Prat Homs Sabaters i El Didal.
A banda, el vestuari dels cuiners i les cuineres de l’arròs amplia les seves peces amb una nova mantellina i un nou davantal per les cuineres que lluiran durant el repartiment de l’arròs. Aquestes noves peces de roba s’afegeixen a la indumentària que van estrenar els cuiners en l’anterior edició, composta per una faixa, una gorra i un tovalló.

CARTELL EDICIÓ 2017

El cartell guanyador de la Festa de l’Arròs 2017 ha estat dissenyat per Juan Diego Ingelmo, de Burriana (Castelló), i porta per títol “Cuinem Festa”.

CONCURS DE FOTOGRAFIA

Durant tota la celebració es portarà a terme un concurs de fotografia amb l’objectiu de reflectir la varietat d’experiències i moments que es poden captar en imatges durant la festa. L’objectiu és fotografiar aspectes rellevants, anecdòtics i singulars de la diada, fotografies de moments, racons i singularitats del gran dia. Per tal de participar-hi caldrà etiquetar la fotografia amb #FestaArrosSFB2017 a Facebook o a lnstagram. Es poden presentar fins a un màxim de tres fotografies en color, en blanc i negre i també l’aplicació de filtres o retoc fotogràfic. Les fotografies s’hauran d’etiquetar del 26 de febrer fins al 6 de març de 2017, i es podran votar fins el dilluns 20 de març.

CONCURS DE PINTURA RÀPIDA

La 42ena edició del concurs de pintura ràpida es durà a terme durant tot el dia. Es poden consultar les bases en aquest enllaç: http://www.santfruitos.cat/actualitat/agenda/festa-delarros.html
Cal destacar que enguany els passatges de la festa destaquen la introducció del concurs de pintura ràpida a la Festa de l’Arròs l’any 1968, destacant que és l’activitat més antiga que encara es manté al programa. I al diari de festa es mostra un recull fotogràfic dels últims 10 anys (2006-2016) dels primers premis del Concurs de Pintura Ràpida.

PASSATGES DE LA FESTA

La Festa de l’Arròs ha anat incorporant amb el pas dels anys diferent activitats de caire cultural i festiu que complementen el programa d’actes. L’activitat més antiga que encara es manté al programa, és el Concurs de Pintura Ràpida que enguany arriba a la seva edició número 42, tot i que a l’inici el concurs es feia uns dies abans de la festa.
“El primer concurs de pintura ràpida Festa de l’Arròs va tenir lloc el 25 de febrer de 1968, organitzat per la Joventut de Sant Fruitós, una entitat dirigida pel mestre Joan Descals (...). En el primer concurs hi van participar 39 artistes, el guanyador del primer premi ja ser Jaume Casacuberta (Manresa) i el premi local va ser per Salvador Sala de Cal Serafí. El jurat estava format per Alfred Figueras, Ramon Salisi, Joan Descals i Jaume Grandia.” (GRANDIA CORTINA, Jaume. Setmanari Montpeità, 20-02-1998)
Més endavant el concurs va estar uns anys sense celebrar-se, fins que l’Ajuntament a la dècada dels vuitanta es va fer càrrec de la seva organització dins el marc de la Festa de l’Arròs.”

HOMENATGE A LES PARELLES DE L’ARRÒS

Seguint la tradició de fer un homenatge a parelles de la Festa de l’arròs que van servir l’arròs a Sant Fruitós de Bages, enguany es farà un reconeixement a Josep Vall i Remei Puig, que van servir l’arròs l’any 1959.

ACTIVITATS PARAL·LELES


7 d’arròs : Del 16 al 26 de febrer diferents establiments de Sant Fruitós de Bages oferiran algun plat o producte amb arròs. Els participants poden adquirir una butlleta de participació en qualsevol dels 14 establiments adherits i guanyar diferents premis conforme es sumin participacions.

+K Vi Ecologia i biodinàmica a la Vinya i al Vi: El proper dissabte 25 de febrer es realitzarà una xerrada amb la periodista i sommelier Ruth Troyano al Nexe-Espai de Cultura a les 7 de la tarda. Intervindran en la xerrada Joan Soler, President DO Pla de Bages, Josep M. Albet, elaborador de vins ECO, Ruben Parera, celler Finca Parera i Marta Casas, enòloga Parés Baltà.
A continuació es realitzarà una degustació de vins i arrossos, inclòs un tast de l’arròs original que se servirà l’endemà. El preu del tiquet és de 10 € i inclou una copa, 2 degustacions de vi i una degustació d’arròs. Es poden comprar els tiquets de forma anticipada al Nou Celler de Sant Fruitós de Bages.

 

Arxius Adjunts

Imatges relacionades