Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Festa de l'Arròs suma nous atractius gastronòmics amb la implicació de 14 restaurants de Sant Fruitós de Bages

El dia central de la Festa serà el dia diumenge 7 de febrer, però durant la setmana prèvia hi haurà els “7 dies d’Arròs a Sant Fruitós”

La Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages, que tindrà com a dia central el diumenge 7 de febrer, incorporarà importants novetats pensades per donar més valor gastronòmic al municipi i al seu producte estrella, l’arròs. Les noves propostes van des d’aspectes relacionats amb la imatge -logotip, cartell o indumentària dels cuiners- a d’altres que dinamitzaran el sector de la restauració local, com els “7 dies d’Arròs a Sant Fruitós”, amb la participació de 14 establiments del municipi.
Les millores que s’afegeixen a la històrica celebració se sumaran als elements més tradicionals de la Festa de l’Arròs. Així, a banda del repartiment de l’arròs al Bosquet, al llarg de tot el dia hi haurà múltiples activitats: botifarrada popular, concurs de pintura ràpida, trobada de puntaires, mostra d’entitats i comerç local, passejades amb ponis i cavalls, trobada de gegants, audició de sardanes, concert de la Unió Musical del Bages i el concurs d’arrossos. I lligat amb la celebració de la Ciutat del Bàsquet Català 2016, al migdia de diumenge es realitzarà un reconeixement a les jugadores de bàsquet del Sagrat Cor de Jesús dels anys 1962 i 1963.

Una setmana per tastar arròs
Les habilitats gastronòmiques del locals de restauració del municipi amb la cuina de l’arròs es podran comprovar des del dilluns 1 al diumenge 7 de febrer. Cadascun dels 14 establiments que s’han adherit al repte hauran elaborat arròs al seu menú, amb els seus secrets i els seus ingredients. Com al·licient, tothom que vulgui tindrà a la seva disposició una guia amb sis caselles que s’hauran de segellar al mateix restaurant que es faci el tast. Amb tres caselles plenes es tindrà dret a una ampolla de ½ litre d’oli verge extra arbequina del Roch; amb 4, s’afegirà una ampolla de vi del Mas de Sant Iscle i amb 5, també una de cava. Qui empleni les 6 caselles optarà, a més a més, a un sopar per a dues persones al restaurant L’Ó de Món Sant Benet, estrella Michelin.
Els restaurants adherits són La Fonda (Món Sant Benet), L’Ó, Casa L’Agulla, Pizzaklam, Nou Celler, Pont Vell, El Berenador, Sant Isidre, Can Ladis, Fonda Sant Benet, Can Plana, La Cuina del Bosquet, La Cafeteria Nat’s i Can Ferrer. La iniciativa compta amb la col·laboració de Món Sant Benet, Forn de Cabrianes, Moli d’Oli Roch del Bages i Mas de Sant Iscle.

Maridatges de vins i arròs
El primer dels actes relacionats amb la Festa de l’Arròs 2016 se celebrarà aquest dissabte, 30 de gener, a les 12 del migdia a la Biblioteca de Sant Fruitós amb la participació de dues figures rellevant en el món dels vins; Joan Soler, enòleg i president de la DO Pla de Bages i Sara Pérez, reconeguda i premiada enòloga. Ells parlaran sobre “El vi i els oficis”.
Aquests convidats també seran els que s’encarregaran de parlar de maridatges d’arròs i vins i vermut. Els mateixos assistents tindran l’ocasió de fer els tastos corresponents. L’acte es portarà a terme amb la col·laboració de Can Ladis i Nou Celler.
Al cap d’una setmana, el 6 de febrer, se celebrarà l’acte “+ que vins” que permetrà conèixer la història de la vinya i el vi al municipi i al conjunt de la comarca.

Nova indumentària dels cuiners i cuineres
Els assistents a l’acte central de la Festa de l’Arròs comprovaran com hi ha novetats amb la indumentària dels cuiners i les cuineres, que aportaran un grau més de vistositat a la celebració. Entre les peces que cridaran l’atenció trobarem les faixes i les gorres dels homes i el mocador de les dones cuineres.

Enguany la Festa de l’Arròs ha volgut disposar d’un logotip que pugui perdurar i simbolitzi aquesta tradició. La imatge esdevé una evolució del cartell de l’any 1997. Pel que fa al cartell d’aquest 2017, el guanyador del concurs ha estat l’artista local Galdric Sala, ha estat batejat amb el nom de “Tast” i té el punt d’ironia que caracteritza l’artista.

Passatges de la Festa de l'Arròs: 1988, les dones s'incorporen a la Colla de Cuiners de l'Arròs.

Enguany entre els passatges històrics de la festa, es rememora l'any 1988, quan un grup de 5 dones es van afegir a la Colla de Cuiners de l'Arròs. En aquell inici van ser l'Esther, la Beatriz, la Teresa, la Toni i la Conxita (fe d'errates: al programa de la Festa no s'havia inclós a la Toni), que van decidir implicar-se en la Festa de l'Arròs, creant un grup de dones de col.laboraria en la preparació de les taules i en el servei de l'arròs.

Els primers dos anys les dones anaven amb vestits de treball. Posteriorment van passar a lluir els actuals vestits de festa. Aquest grup de dones ha anat creixent, tot i que en els darrers anys malauradament, algunes integrants del grups ens han deixat, com Juana Vega i Toni Aregall, i més recentment també Conxita Prunés.

 

Arxius Adjunts