Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La prova pilot amb contenidors tancats triplica l'índex de recollida selectiva i la situa al 77%

Els resultats dels tres primers mesos de la prova pilot que s’ha iniciat a Torroella de Baix i a La Rosaleda, apunten que la recollida selectiva passa del 27% al 77% de amb un augment molt important de la fracció orgànica, que passa de l’11% al 42%.

A finals de novembre es va posar en funcionament aquesta prova pilot que consistia a implantar un nou model de recollida per augmentar la separació dels residus a la llar i, per tant, l’índex de recollida selectiva. A la pràctica, el contenidor de resta només es pot obrir un dia a la setmana amb una targeta personalitzada; el contenidor d’orgànica es pot obrir cada dia, també amb la targeta; i els contenidors d’envasos, vidre i paper continuen essent de lliure accés com fins ara.

En els tres primers mesos de funcionament d’aquest nou model, les xifres s’han capgirat: si amb el sistema anterior un 73% de residus que anaven a parar directament a l’abocador i només un 27% de recollida selectiva, ara només el 23% dels residus recollits van al dipòsit, mentre que l’altre 77% es recull de forma selectiva en les diferents fraccions: orgànica, paper, vidre i envasos.

Totes les fraccions de selectiva creixen, especialment l’orgànica


La fracció que ha tingut el creixement més important ha estat l’orgànica (restes de menjar i petites restes de poda): abans, d’entre tots els residus recollits, només un 11% corresponia a aquesta fracció separada correctament a les llars. Ara, la xifra ha augmentat fins al 42%. La fracció orgànica que es recull va a la planta de compostatge del Parc ambiental de Bufalvent, on es transforma en compost, un adob de gran qualitat per a horts, jardins i camps.

Amb les dades de desembre de 2018 i gener i febrer de 2019, del total recollit en aquests barris que participen a la prova pilot, un 21% correspon a la resta; un 42% a l’orgànica; un 15% al vidre (que abans era un 5%); un 12% als envasos (que eren un 6%); i un 10 % al paper (que abans també era un 5%).

Uns resultats que superen les expectatives


Aquest sistema amb control d’accés als contenidors (que ja s’aplica en altres països i al País Basc) pretén augmentar el percentatge de residus que es recullen selectivament, ja que promou un canvi d’hàbits en la ciutadania. L’objectiu inicial era arribar a un mínim del 60% de recollida selectiva, que és la xifra que la normativa marca que s’ha aconseguir l’any 2020. Però tres mesos després de la posada en funcionament, l’objectiu ja s’ha acomplert amb escreix i la recollida selectiva ha passat de ser només una quarta part dels residus recollits a ser-ne més de tres quartes parts.

Actualment, els municipis consorciats (Bages i una part del Moianès) tenen la recollida selectiva, de mitjana, estancada per sota del 40%, comptant les aportacions als contenidors o al porta a porta, i també les aportacions a deixalleries -una fracció que encara no està comptabilitzada al projecte dels contenidors tancats i que encara podria fer millorar lleument l’índex de selectiva en aquests municipis-.