Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages aprova les ordenances fiscals pel 2024

El consistori augmenta els tributs poder mantenir els serveis i corregir els desequilibris econòmics davant la inflació i l’augment dels costos dels subministraments.

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha aprovat les ordenances fiscals pel 2024 en el ple municipal extraordinari que s’ha celebrat aquest dilluns.

Davant la situació global d’augment de la inflació, de les despeses per a la prestació dels serveis públics i de les tarifes energètiques, entre altres factors, el Ple ha aprovat un augment d’alguns tributs municipals com a pal·liatiu a aquesta situació i per tal de garantir l’equilibri financer dels comptes municipals generat aquests darrers tres anys.

Durant el ple d’aquest dilluns el govern ha exposat que la despesa de serveis ha augmentat en cinc anys més de 1,6 milions d’euros i per contra els recursos ordinaris només han augmentat uns 130.000€, fet que fa insostenible l’equilibri financer de l’Ajuntament si no es prenen mesures.

En concret, l’IBI passa d’un coeficient del 0,528% del 2023 al 0,644% pel 2024. Es tracta d'una pujada del 21,97 % en l'IBI urbà i del 24,57% en l'IBI industrial. Aquest augment suposarà un increment aproximadament de menys de 100€ anuals per a les famílies. En aquest context la regidora d’hisenda Carme Cruz ha exposat durant el ple que el coeficient que es proposa és inferior al de la majoria de pobles de la comarca del Bages.

L’altra impost destacat és el de la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals que augmenta un 45% per tal d’apropar-se a la directiva europea que estableix que al 2025 caldrà que la taxa ciutadana cobreixi el 100% de la despesa del servei. Aquest 2023 la taxa només ha cobert un 40% de la despesa i amb aquesta modificació el 2025 es podrà cobrir un 61% del cost del servei, encara lluny de la totalitat que es peticiona des d’Europa. Aquest augment suposarà, a tall d’exemple, que un habitatge familiar passarà de pagar 97€ de taxa a 140€.

La modificació de les ordenances fiscals s’ha aprovat amb els vots a favor dels 9 regidors de govern (GfP), l’abstenció del regidor de Junts i els vots en contra dels dos regidors d’ERC i de la regidora de Som Sant Fruitós.

L’alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, va qualificar la mesura de dolorosa però necessària per no entrar en una situació de tutela financera dels comptes municipals.