Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament rep una subvenció de més 800.000 euros per a la instal·lació de tres plantes solars fotovoltaiques i una xarxa de calor amb biomassa

Els panells s'instal·laran a les piscines municipals, a la llar d'infants i a l'escola Monsenyor Gibert i la xarxa de calor abastirà l'actual pavelló d'esports, la nova escola Pla del Puig i el nou pavelló. Es calcula que suposaran un estalvi anual de més de 158.000 €.

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages instal·larà tres noves plantes solars fotovoltaiques i una xarxa de calor amb biomassa, continuant amb la seva ferma aposta per a la transició energètica que permeti reduir les emissions dels gasos d'efecte hivernacle mitjançant la implantació d'energies renovables.

Des de l'any 2020, el consistori ha estat treballant en la redacció de diferents projectes, amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Consell Comarcal del Bages, per tal de poder accedir a diverses línies de subvenció per a potenciar i implementar les energies renovables al municipi.

Fruit d'aquest treball, aquest mes de juny la Diputació de Barcelona, dins el programa sectorial Renovables 2030, ha atorgat al municipi dues subvencions per un import total de 804.512,40 € per a l'execució de quatre projectes: la instal·lació de tres plantes solars fotovoltaiques per autoconsum col·lectiu i una per a la instal·lació d’una xarxa de calor amb biomassa.

En total, un cop aquests projectes s’implementin, es calcula que suposaran un estalvi anual per les arques municipals de 158. 373 €.

Les tres plantes solars s'instal·laran a les cobertes de la Llar d'infants Les Oliveres, de l'Escola Monsenyor Gibert i de l'edifici dels vestidors de les piscines municipals.

La novetat d'aquestes instal·lacions, respecte a les que ja hi ha instal·lades a l’edifici de l’Ajuntament, de la Biblioteca i dell Nexe-Espai de Cultura, és que són d'autoconsum compartit, el que suposa que l'energia generada serveix, en primer terme per alimentar l'edifici on estan instal·lades, i en segon lloc per dotar d’energia altres edificis municipals que estiguin en un radi de menys de 500 metres (en concret fins a trenta edificis i equipaments municipals).

Concretament a la llar d'infants es col·locaran 250 plaques que subministraran una potència nominal de 100 kW, i que alimentaran, a banda de l'equipament educatiu, altres edificis i equipaments municipals com la Biblioteca, el magatzem de la brigada municipal, la comissaria, l'escola Pla del Puig i diferents punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, entre d'altres.

La instal·lació que es col·locarà a les piscines constarà de 144 plaques que subministraran una potència nominal de 40 kW i permetran alimentar el mateix equipament esportiu i també el camp de futbol, el pavelló, el CAP i les oficines del carrer Padró.

Finalment, les 192 plaques amb una potència nominal total de 66 kW que s'instal·laran a les cobertes dels edificis de l'escola Monsenyor Gibert, generaran energia pel mateix edifici, així com pel Teatre Casal Cultural, l'escola de música, l’emissora de ràdio, el CAP de pediatria, l'Esplai, el Museu i diferents magatzems municipals.

Un cop aquestes instal·lacions es posin en funcionament, es calcula que suposaran un estalvi anual estimat de 100.000 € en el subministrament elèctric dels citats edificis municipals, així com un estalvi d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de 161,108 tones de CO₂/any

El cost d'instal·lació d'aquests tres projectes suposarà una inversió de 351.134 €, dels quals 316.134€ (un 90% del cost total) els cobrirà la Diputació a través de la subvenció atorgada.

Pel que fa al quart projecte concedit, es tracta de la instal·lació d'una xarxa de calor amb biomassa destinada a les instal·lacions de calefacció i generació d’aigua calenta sanitària per l'actual pavelló d'esports, la nova Escola Pla del Puig i el futur pavelló.

Aquesta xarxa de calor treballarà a través d'una sala de calderes que s'instal·larà annexa a l'actual pavelló i constarà de dues calderes de 250 kW i d'una sitja de 172 m³ d'estella. L'energia arribarà als altres dos edificis des d'una xarxa soterrada a través de noves canalitzacions que ja s'havien previst i executat quan es va dur a terme la urbanització del Passatge Barraques de Vinya al sector de la nova escola.

El cost d'instal·lació d'aquest darrer projecte suposarà una inversió de 542.642€, dels quals 488.378,30 € (un 90% del cost total) els cobrirà la Diputació a través de la subvenció atorgada.

Un cop aquest sistema s'implementi es calcula que l'estalvi d'emissions de gasos d'efecte hivernacle serà de 119,472 tones de CO₂/any, i suposarà un estalvi econòmic de 58.373 € l'any, respecte als combustibles actuals.

La previsió és que els quatre projectes s'executin durant el 2023.

DIBA gran.png

 

Imatges relacionades