Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Equip de govern de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages fa balanç dels primers 100 dies de mandat

La reactivació de projectes, l'endreça dels recursos humans i la gestió dels desequilibris financers, centren l'inici de la legislatura.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, encapçalat per l'alcalde Joan Carles Batanés, i la primera tinenta Carme Cruz, han fet balanç aquest dijous al migdia dels primers 100 dies de mandat, acompanyats per bona part dels regidors de govern.

Batanés ha exposat que des del passat mes de juny, el nou govern municipal ha treballat per retornar el poble “a la posició que es mereix” amb projectes executables i amb una situació econòmica realista. En aquest sentit l'alcalde ha posat de manifest que "ens vam trobar amb un transatlàntic parat" , exemplificant-ho amb problemes de liquiditat, amb projectes aprovats, però sense finançament per executar-los i amb una manca de gestió de personal, el que ha atribuït a un "govern incapaç de prendre decisions".

La valoració de la gestió de l'antic govern municipal l'han centrat en tres grans eixos: els projectes i inversions, els recursos humans municipals i les dades econòmiques del consistori.

Pel que fa als projectes Batanés ha exposat que l'actual govern s'ha trobat amb "promeses als barris que no compten amb dotació econòmica, manca de seguiment de contractes en vigor o aturades de contractacions prioritàries". Com a grans exemples ha explicat la "manca de gestió" dels projectes de la rotonda de Santa Anna, que segons l’alcalde “no està dotat de finançament”, la subvenció per a rehabilitar el casal d'entitats, on l'obra “no complia els requisits per obtenir-la”, o l'adquisició de pisos per a joves del municipi, que es van comprar, però no podien posar-se a lloguer perquè “no comptaven amb els subministraments necessaris”.

Per la seva banda Carme Cruz, primera tinenta, en aquest mateix sentit ha exposat també el projecte de la subvenció atorgada als barris de Torroella de Baix i La Natura per a la millora de l'eficiència energètica, on ha assegurat que no s'havia previst una partida per a assessorar els veïns, en l'aturada del projecte d'identificació dels excrements dels gossos a la via pública, que no ha estat operatiu des del 2021, o en la manca de seguiment de contractes com el de la pista de gel o la recollida de la fracció vegetal.

Cruz també ha exposat que el municipi necessita "de forma imminent" licitar el servei de recollida de residus que ja havien deixat "embastat" i que en els darrers tres anys s'ha anat prorrogant. I ha afegit que la contínua prorrogació de contractes que s'ha fet els darrers tres anys, “no permet fer les millores i inversions necessàries."

Pel què fa al personal municipal també ha dit que "ens hem trobat amb equips desmotivats i desestructurats" exemplificant-ho amb àrees municipals sense personal administratiu, amb nombrós personal de baixa i altres àrees que han estat inactives durant molt de temps i sense seguiment polític.

La també regidora de Serveis Econòmics ha apuntat que, pel que fa a l'àrea econòmica, durant aquests 100 primers dies "des de serveis econòmics hem hagut de fer els equilibris i ajustos necessaris per poder atendre els compromisos i poder arribar a final d'any”.

Cruz ha exposat que en el darrer exercici ha crescut l'endeutament municipal, situant-se al tancament del 2022 al 27, 91% on també ha afegit que les despeses corrents del consistori estan en creixement, sense que els ingressos puguin cobrir aquestes despeses, fet que recau en bona part per l'augment dels costos dels subministraments, però que “cal prendre decisions polítiques per compensar aquest dèficit". També ha exposat que el canvi normatiu de les plusvàlues suposarà al consistori haver de retornar 800.000 € i, per tant, suposarà una pèrdua d'ingressos que caldrà "fer-hi front".

Pel que fa al romanent municipal ha exposat que se l'han trobat "pràcticament exhaurit" el que no els ha permès dotar de pressupost moltes partides necessàries i que s'han trobat un endeutament de més de 2,5 M de €, el que ha titllat “d’insostenible".

En l'àmbit d'inversions ha assegurat que el govern municipal va anunciar que invertirien 4,2 M de € i que "sobre el paper només ens hem trobat projectes i documents tècnics per dur a terme inversions per import de 850.000 €, un 20% de l'anunciat i això és vendre fum”.

Durant la compareixença el govern ha apuntat que, tot i trobar-se amb desequilibris en diversos àmbits, durant els primers tres mesos de mandat han treballat per tal de canviar la gestió que feia l'anterior govern.

En aquesta línia Batanés ha exposat que com a grans projectes que el govern municipal s’ha trobat sense finançament cal destacar que "la nova rotonda de Santa Anna va ser anunciada per finançar al 50% amb la Generalitat, amb la presència del conseller i ens hem trobat la partida amb 0 €” i ha afegit que ja estan treballant per tal de poder disposar de l’import que pertoca i que pugui aprovar-se la licitació de l’obra aquest any.

Pel què fa al projecte de futur pavelló i gimnàs de l’escola l’alcalde ha informat que el projecte aprovat no és assumible econòmicament pel municipi, ja que suposaria un endeutament d’uns 4 milions d’euros, un finançament que “cap banc ens donarà i que la intervenció municipal no ens aprovarà”. El govern ha informat que estan treballant en una nova fórmula per tal que l’escola tingui gimnàs i que també s’ampliï l’actual equipament esportiu. 

Pel què fa a altres projectes engegats han exposat que han reiniciat la tramitació del POUM, amb la voluntat que pugui ser aprovat inicialment al 2024, han reprès la modernització de l’escut municipal, han impulsat un pla de millores a la via pública, han obert nous aparcaments municipals i estan treballant per aprovar en breu el plec de recollida de residus, entre altes actuacions.

Finalment han informat que a nivell econòmic el municipi es troba amb l’endeutament més alt dels darrers 10 anys i que caldrà, per una banda fer un pla de contenció de la despesa, i per l’altre caldrà fer una revisió de les taxes i els impostos per aconseguir “pal·liar” la situació.