Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Fruitós de Bages acull una prova pilot per evitar que les canyes multipliquin el risc d'incendi en urbanitzacions

Els treballs s'estan realitzant en dos punts de Les Brucardes, a tocar de les cases.

La Diputació de Barcelona ha escollit Sant Fruitós de Bages per a fer una prova pilot per a testar un innovador sistema per acabar amb les canyes, una espècie invasora que creix molt de pressa i que representa un gran perill quan es troba en urbanitzacions, ja que és altament inflamable i pot suposar un gran risc davant la campanya de prevenció d'incendis.

Els tècnics estan testant en dues ubicacions de Les Brucardes, dos sistemes per tal d'acabar amb el canyissar. La primera de les proves consisteix a desbrossar el canyissar i cobrir-lo amb una manta biodegradable de malla i a continuació recobrir-lo amb una manta de fibra de coco. Posteriorment, es cobreix amb terra i s'hi planten espècies autòctones per tal de provocar l'ofegament de la planta invasora i evitar que torni a sortir.

Per altra banda, en un altre punt de la urbanització, s'està provant un segon sistema consistent en desbrossar fins a un màxim de 14 vegades un mateix punt, per veure si també es produeix l'efecte d'ofegament.

Les canyes són espècies invasores amb molt material sec i que suposen un alt perill en cas d'incendis forestals, ja que són altament inflamables i poden dificultar molt les tasques dels mitjans d'extinció.

En el darrer any, Sant Fruitós de Bages ha invertit gairebé 100.000 € en tasques de desbrossada de canyes i projectes específics de gestió del canyissar. En cas que aquestes proves pilot siguin efectives, es podrà evitar haver d'executar anualment les tasques de neteja, el què suposarà un important estalvi econòmic pel municipi.

El projecte que està fent la Diputació suposa una inversió de 18.000 euros. A finals d'any, se sabrà si aquest sistema funciona i en cas que els resultats siguin positius, la Diputació té previst implantar-ho a més de 800 urbanitzacions que hi ha a la demarcació.