Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Fruitós de Bages aprova una modificació de les tarifes de l'aigua pel 2024 per tal que el servei no sigui deficitari

Es preveu un augment en el consum domèstic d’aigua de 3,38 € al mes.

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha aprovat en el Ple de desembre, l'encàrrec de gestió a Aigües de Manresa SA, com a mitjà propi de l'Ajuntament, per a la prestació del servei municipal d'abastament d'aigua potable i clavegueram per l'any 2024, així com la modificació de les ordenances reguladores de les tarifes d'aquest servei.

Per l'exercici 2024, Sant Fruitós de Bages comptarà amb una tarifa mitjana en l’abastament d’aigua potable d'1,2127 €/m3. Aquesta xifra suposa un augment en el subministrament domèstic de 3,38 €/mes, en l'industrial en 7,01 €/mes i en el ramader de 5,91 €/mes. La taxa de clavegueram i els cànons i impostos es mantenen respecte l'any 2023.

Aquesta modificació de la tarifa suposa per exemple en el cas d’una família amb un consum domèstic mig de 30 m3 al trimestre, un import trimestral en 30,50 € en el subministrament d’aigua potable.

El consistori ha pres aquesta mesura un cop analitzades les dades del tancament econòmic del 2022 on hi havia un dèficit global de 86.000 € en el servei d’abastament d’aigua potable, fet que continua en la mateixa línia en l'anàlisi de les dades dels primers trimestres del 2023, on es detecta un augment del 12% del cost en despeses d'explotació del servei, fet degut principalment a l'augment dels costos de manteniment en les instal·lacions, del personal, dels preus dels materials de reposició, així com dels productes de tractament de l'aigua. I alhora per la baixada d'un 11% del consum de l'aigua, a causa de les restriccions per la sequera, que suposa un menor nivell d’ingressos pel servei.

Un cop aplicat aquest augment tarifari, Sant Fruitós de Bages encara estarà per sota dels preus de la tarifa mitjana de la demarcació de Barcelona i Catalunya, i també per sota del preu en l’ús domèstic de l’aigua d'alguns municipis propers com Navarcles, el Pont de Vilomara o Sant Salvador de Guardiola. Cal tenir en compte que Sant Fruitós de Bages disposa d'una àmplia xarxa de distribució i de dues estacions potabilitzadores.

La voluntat del consistori amb aquesta modificació tarifària és que el servei sigui autosuficient. Ja que aquest 2023, s’estima que el consistori haurà d'aportar al servei 105.000 € provinents del pressupost municipal.

Tot i això, des de l'Ajuntament, es continuarà treballant per a millorar la xarxa i per abaratir els costos de manteniment, com per exemple amb l'aportació de 630.000 € per a la renovació de la xarxa, fruit d'una subvenció obtinguda, i també amb la propera posada en funcionament de tres plantes fotovoltaiques a les potabilitzadores que permetran una disminució del cost energètic.

El Pla de reposició i millores pel 2024 preveu una inversió en el servei d'abastament que augmenta un 13,29%, amb una inversió de 278.000 €, i pel que fa al clavegueram l'augment de la inversió és de 31,82%, per un import total de 136.001€

L'encàrrec de gestió del servei i la modificació de les ordenances reguladores de les tarifes ha estat aprovada amb els vots favorables dels regidors del govern municipal (GFP), del regidor de Junts i de la regidora de Som Sant Fruitós i els vots en contra dels dos regidors d'ERC.