Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Fruitós de Bages destaca pel seu baix nivell de radiació en un estudi electromagnètic de la Diputació de Barcelona

És la primera vegada que es fa un estudi d’aquest tipus a Sant Fruitós de Bages

A petició de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona ha realitzat el primer estudi dels camps electromagnètics generats per les línies elèctriques, els transformadors i les antenes de telefonia mòbil, televisió (TDT) i ràdio ubicades al municipi. Els resultats han estat positius ja que totes les mesures estan per sota dels nivells de referència que marca la llei i els valors més elevats no arriben ni assolir el 10% del valor límit. La presència d’aquestes instal·lacions comporta un impacte visual i la preocupació de la població pels possibles inconvenients sobre la salut dels camps electromagnètics associats. Aquesta preocupació es veu reforçada amb la proximitat d'aquestes instal·lacions a centres educatius i nuclis residencials.

Per això, s’han fet mesures tant de l’exterior com de l’interior dels centres educatius propers a aquestes instal·lacions com són la llar d’infants Les Oliveres, l’escola Monsenyor Gibert i l’institut Gerbert d’Aurillac. En total, s’han acordat 11 punts sensibles de mostreig de diferents zones d’aquestes tres ubicacions.

Les companyies propietàries de les antenes estan subjectes a plans d’inspecció, controls periòdics i obligades a presentar dades de registre de mesures d’emissions d'ones electromagnètiques al Ministeri de Ciència i Tecnologia de l’Estat. És per això que rarament es superen els límits marcats per la llei. Tot i això, el consistori ha volgut realitzar l'estudi per saber amb més profunditat quina és la situació ja que aquests treballs han permès avaluar els valors reals dels camps electromagnètics i reduir la preocupació de la població.

Els resultats de l’estudi fan que es pugui transmetre tranquil·litat ferma respecte als valors de les emissions d’aquestes antenes a la ciutadania, i als usuaris dels centres educatius propers.