Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Surt a la llum el llibre "La Festa de l'Arròs: cultura, tradició i gastronomia a Sant Fruitós de Bages"

La presentació es durà a terme el proper divendres 1 de març a 2/4 de 8 del vespre a la Biblioteca Municipal.

La festa més emblemàtica de Sant Fruitós de Bages ja es troba recollida en un llibre que fa una mirada transversal a la festa a través de la interpretació de 5 autors que han escrit els 5 capítols de què consta el document.

El primer apartat, dedicat a la història de la festa l’ha realitzat l’historiador fill de Sant Fruitós de Bages, Jaume Plans Maestra, on explica el naixement de la Festa de l’Arròs com a festa vinculada a les festivitats prèvies a quaresma.

La mirada fotogràfica ve de la mà del fotògraf i dissenyador gràfic santfruitosenc Marcel Oliveres Tanyà. En el llibre la fotografia hi té un pes molt important ja que és clau per entendre i documentar la festa des de principis del s. XX. A través de les imatges es pot entendre els canvis socials i culturals del municipi.

La mirada antropològica l’ha escrita Joan Ribas Serra, de la Fundació Alicia, on explica com els canvis de la societat, econòmics i culturals fan que la festa canviï el seu sentit inicial per ser una festa de participació popular.

La mirada gastronòmica, l’ha aportat Marc Puig-Pey cuiner de Fundació Alicia on fa una aproximació de la recepta en els seus orígens i com aquesta ha anat canviant amb el temps.

I finalment, el darrer dels capítols versa sobre la mirada des de les escoles: com es treballa la Festa de l’Arròs a través de les tres escoles d’educació primària de Sant Fruitós de Bages. En aquest capítol es pot veure com el fet d’explicar als més petits el significat de la festa, contribueix al sentiment de pertinença a les tradicions del municipi.

El llibre de la Festa de l’Arròs no pretén ser un dietari de la festa, sinó un recull de mirades entorn de la Festa on tothom que l’hagi viscut pugui veure’s reconegut en com s’ha evolucionat i com ha canviat en el llarg del temps, moltes vegades adaptant-se a una societat que es modernitzava però conservant l’essència de festa de germanor i fraternitat que ha estat sempre.

El llibre ens oferirà algunes sorpreses pel què fa al seu enquadernat que seran explicades i desvetllades el dia de la presentació on hi seran presents els autors del llibre.