Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Uns 350 alumnes assisteixen al primer Conductàlia de Sant Fruitós de Bages que alerta sobre els perills de les distraccions de conductors i vianants

• La jornada, organitzada pel Montepio, ha comptat amb la col·laboració de cossos de seguretat i d’emergències, professionals mèdics, víctimes d’accidents de trànsit i l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages • El Conductàlia ha comptat amb el testimoni punyent de persones víctimes d’accidents de trànsit i també amb les vivències de representants de cossos de seguretat i emergències

La major part dels accidents de trànsit es poden evitar i per això cal que conductors i vianants siguin conscients dels riscos i defugin qualsevol distracció perquè les conseqüències poden ser irreparables. Aquest és el missatge que s’han emportat els 350 alumnes de cinc instituts de Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada i Cardona que han participat aquest matí en la primera edició del Conductàlia que el Montepio ha organitzat a Sant Fruitós de Bages i que ha tingut les distraccions com a tema central. La jornada ha comptat amb el testimoni punyent de persones víctimes d’accidents de trànsit i també amb les vivències de representants de cossos de seguretat i emergències molt familiaritzats amb aquestes situacions a causa de la seva professió.

 L’impacte que produeix a una mare i a un conductor l’atropellament d’un noi per culpa d’una distracció causada pel telèfon mòbil ha estat el fil conductor de l’escena teatralitzada que ha ofert la Companyia Nocturna i que ha donat inici el Conductàlia. Tot seguit ha tingut lloc l’obertura oficial de la jornada amb la intervenció de Llorenç Juanola, president del Montepio, que ha destacat la importància de la conscienciació i la prevenció en seguretat viària. “Per desgràcia, els accidents passen a qui no s’ho espera i quan no s’ho espera, hem d’aprendre a protegir-nos a nosaltres i al nostre entorn”, ha afirmat Juanola, que ha valorat molt positivament que Conductàlia, que fins ara havien acollit Manresa i Berga amb èxit, s’hagi celebrat a Sant Fruitós de Bages i, així, creixi i arribi a nous municipis i col·lectius de joves. Després, Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages, ha emplaçat els joves a “treure profit de les reflexions” de la jornada i ha mostrat la satisfacció del seu municipi per acollir aquest esdeveniment. “Sant Fruitós de Bages està content de poder celebrar el Conductàlia”, ha dit.

En el torn de ponències, hi han intervingut representants del Servei Català de Trànsit, Policia Local de Sant Fruitós de Bages, Bombers, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Institut Guttman i Stop Accidentes. També una jove de Gironella, Núria Roca, que fa uns anys va assistir al Conductàlia com a alumna i que, posteriorment, va patir un accident en moto. Ha estat molt taxativa demanant als joves assistents “si beus, no condueixis”.

Contestar una trucada o llegir un whatsapp mentre es condueix, anar distret amb patinet tot escoltant música amb els casos posats, agafar la moto sense la protecció adequada han estat alguns dels temes més remarcats pels ponents, que també han posat de relleu el mal tràngol que suposa pels cossos de seguretat i emergències haver d’intervenir en moments tan difícils com donar la mala notícia a una família.

El Conductàlia ha conclòs amb un emotiu minut de silenci en record a les víctimes d’accident de trànsit amb tots els assistents dempeus.