INFORMACIÓ
Aquest itinerari discorre per una àrea del pla de Bages en què aflora una sèrie d’estrats que es va formar a partir de sediments dipositats fa uns 37 milions d’anys (estatge Priabonià de l’Eocè). Aquesta sèrie té molt interès geològic per l’alternança que presenta entre estrats d’origen continental, que solen ser de tonalitats vermelles, i estrats d’origen costaner o marí, que solen ser de tonalitats grises i sovint contenen fòssils. Tot i que hi predominen els conreus de secà, hi ha tres illes més o menys boscoses i enlairades que actuen com a refugi de moltes espècies. Aquestes illes són la del serrat dels Mussols, la dels masos dels Casals, de les Oliveres i d’Olzinelles (documentats des de l’edat mitjana) i la del puig de la Torre del Sanmartí.
La primera d’aquestes illes destaca per l’aflorament geològic dels talussos de l’Eix del Transversal (C-25), que forma part del catàleg del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central. També destaca per la presència, a la part baixa, de dues tombes medievals excavades en grans blocs de pedra sorrenca.
Les Oliveres és una gran mansió amb torre, muralla i dues xemeneies que van formar part d’una antiga fàbrica d’alcohol. Prop d’aquest mas hi ha una magnífica alzina. El mas d’Olzinelles es troba en ruïnes, però conserva en bon estat la seva església romànica de Sant Jaume (segle XII).
Al puig de la Torre del Sanmartí destaquen les restes d’una torre de comunicacions del segle XIX i una pedrera abandonada on s’explotava una roca calcària que està formada en gran part per esquelets d’uns protozous bentònics del grup dels miliòlids que vivien en llacunes costaneres durant el Priabonià.