Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Geoparc de la Catalunya Central

Què és el Geoparc?

 Fa més de 36 milions d’anys un mar ocupava el cor de Catalunya. Aquella reserva d’aigua salada es va evaporar a mesura que s’elevava la serralada pirinenca i va donar lloc a espectaculars formacions rocoses sedimentàries i a abundants recursos miners. A més dels seus vestigis geològics excepcionals, aquest territori genuïnament català atresora altres actius gràcies als quals ha rebut la qualificació de Geoparc Mundial de la UNESCO. Per començar, un reguitzell de rutes senyalitzades que tan aviat queden envoltades del perfum de les garrigues com s’endinsen en denses pinedes i espessos alzinars. I tot això coronat per una muntanya tan emblemàtica com sagrada: el massís de Montserrat, que sembla que en cap moment abandona els visitants. I mentre la terra oneja al so de les estacions i cobreix els seus dominis d’espectaculars colors, ofereix els seus productes locals, que no deixen indiferent aquell que menja amb gust. Tot i que en el segle XX va ser el celler del vi de tot Catalunya, aquesta regió poc coneguda sorprèn el paladar amb els seus vins afruitats, refrescants i d’una qualitat excepcional, i amb els seus productes locals, que es poden assaborir hàbilment cuinats als millors restaurants de la zona. Ple de castells i torres de defensa, el territori del Geoparc també és una cruïlla històrica, una estratègica porta d’entrada a la península ibèrica. Els seus pobles empedrats traspuen un vell encant i conserven els laberints medievals de carrerons, porxos i escales secretes on cada pedra explica una història.

 El Parc Geològic i miner de la Catalunya Central, que el formen la comarca del Bages i el municipi de Collbató, treballa activament per la protecció del seu patrimoni geològic i l’integra dins una estratègia territorial de desenvolupament econòmic sostenible.

El Patrimoni geològic és un reconeixement del paper de l'home per a proporcionar un futur econòmicament sostenible per al desenvolupament de la societat en conjunt, així com la nostra responsabilitat social. En molts sentits, el patrimoni geològic d'Europa és tan divers i interessant i dinàmic com l'herència multicultural de moltes regions d'Europa. El patrimoni geològic d'Europa és també la nostra història compartida i aquesta història es pot llegir escrita en les pedres i els paisatges  que estan al nostre voltant.

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central és un projecte vertebrador que posa en valor els atractius geològics i miners del territori així com els actius turístics sota un denominador comú, el geoturisme, amb una oferta turística interessant i de qualitat, que integra cultura, natura, geologia, mineria i gastronomia. Cal entendre el Geoturisme com aquella activitat que sustenta, o fins i tot millora, el caràcter geogràfic d'un territori, com és la seva cultura, el medi ambient, el patrimoni i el benestar dels seus residents. La idea de millora sostenible permet el desenvolupament basat en el trets identitaris i propis del territori.

  • Singularitats excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre o els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç de Munt, dos Parcs Naturals de peculiar paisatge.
  • La Conca Potàssica Catalana, que és un exemple de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l’halita (sal comú) i silvita (potassa), formades fa uns 37 milions d’anys en un context tectònic espectacular: l’aixecament dels Pirineus.
  • Un museu de geologia que va més enllà d’un museu clàssic, ja que a part de mostrar col·leccions representatives de minerals, roques i fòssils, s’hi ensenyen les utilitats que tenen aquests materials geològics per les persones.
  • 46 punts d’interès geològic i miner
  • Un ampli teixit empresarial dedicat directa o molt estretament amb el turisme amb  més de 400 empreses

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central no et deixarà indiferent. Vine i descobreix-lo!