Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pintures rupestres

El març de l’any 2016 un escalador que practicava “boulder” (tipus d’escalada que es fa en parets petites o en blocs de roca) a la balma on es troben les pintures. En veure els dibuixos, va avisar a l’Ajuntament. Es va fer una visita amb els agents rurals del Bages per tal de verificar la descoberta i s’informa al Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya de l’existència de pictòrics rupestres esquemàtics a la zona de les Brucardes. Tanmateix senyalitzen la zona i avisen els escaladors de no practicar escalada a la zona pel risc de preservació de les pintures, ja que hi ha marques de magnesi i patinades de peus de gat a l’abric de la bauma. El novembre de 2016 el Servei d’Arqueologia i Paleontologia informa de la necessitat de realitzar la documentació d’aquestes pintures rupestres i proposen una intervenció arqueològica. Durant el desembre del 2016 i gener del 2017 es realitzen l’exploració de les pintures, fotografies, realització de la documentació i presa de color de cadascuna de les figures, amb la realització d’una topografia. El febrer de 2018 es presenta a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages un projecte de preservació de l’entorn immediat de les pintures rupestres per protegir-les i es proposa fer un tancament que eviti l’accés indiscriminat a les pintures i col·locar rètols informatius. El 19 de febrer del 2019 el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya entrega les claus del tancat de les pintures rupestres perquè l’Ajuntament gestioni, promogui i preservi aquest element patrimonial.

08pR.JPG

La Generalitat de Catalunya declara les pintures rupestres Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) sota la classificació de zona arqueològica amb el numero de registre 4403-ZA segons la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català.

05pR.JPG

10pR.JPG

  • Situació

El punt d’accés per arribar al conjunt pictogràfic està a la urbanització residencial Les Brucardes, a la confluència del carrer Riu d’Or amb el carrer Cau de la Guineu.

Seguint les senyalitzacions travessem el Pla dels Rovellons, caminem 5 minuts i al primer camí girem a l’esquerra, a 200 metres trobarem el conjunt de pintures cordonades per una tanca de seguretat.

El conjunt es troba a uns 150 metres d’alçada sobre el nivell del mar i la seva orientació és sud-est. Les pintures estan situades en una balma que forma un abric natural de 6 metres de llargada per 2 metres d’alçada. Tot i que les pintures conservades ocupen una superfície de 3 metres de llargada per 0,50 metres d’alçada.

  • Les pintures de Les Brucardes

Les pintures es troben realitzades sobre un suport calcari molt feble i erosionat amb restes de magnesi fet servir per l’escalada.

El tipus d’art utilitzat estaria englobat dins l’art esquemàtic, on les trobem bàsicament pintades però també gravades. Aquesta tipologia es troba associada a les primeres cultures metal·lúrgiques (Calcolític, Edat del Bronze i inicialment a l’Edat del Ferro).

L’art esquemàtic es caracteritza pel seu disseny molt bàsic i buscant la mínima expressió, eliminant tota la resta explicativa i figurativa, sense perdre els trets mínims d’identificació. Tot i la seva simplicitat es considera un moviment molt ampli que es troba distribuït en tota la Península Ibérica, Europa i Mediterrani.

Les pintures de Les Brucardes formen un mural compacte realitzades en un sol moment cronològic. La formen 11 figures i corresponen a quadrúpedes, representacions estel·liformes i barres.

  • L’Art rupestre a Catalunya

El conjunt d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península ibèrica està format per 757 jaciments amb pintures i va ser inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998. Des d’aleshores, entre els anys 1998 i 2018, s’han descobert 70 nous jaciments importants a Catalunya, entre ells, les pintures de Les Brucardes.

Un dels trets mes singulars de les pintures de Les Brucardes és el fet que es tracta d’un dels primers conjunts de pintures rupestres documentats a la Catalunya Central (l’altre es troba a Castellar de Riu, Berguedà), la qual cosa obre noves línies d’investigació i d’interpretació científica a considerar.

 

 

 

 

Arxius Adjunts

Imatges relacionades