Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Fruitós avui

cobert 4.JPG

Sant Fruitós de Bages es troba a la Catalunya Central a la comarca del Bages, al bell mig del Pla de Bages. Els seus 22,14 km2 delimiten una extensió geogràfica i majoritàriament plana. Així, l'altitud mitjana és de 260 metres i el punt més alt és el puig de Sant Valentí, que s'alça fins als 363 metres. Al mateix temps, el municipi és travessat de dalt a baix pel riu d'Or, el qual, al seu pas, abasteix petits conreus de regadiu, així mateix també el Torrent Bo, que aflueix al riu d’Or al centre del municipi. El poble, que està situat a la dreta del Llobregat i al NE de la ciutat de Manresa, ha crescut a l'entorn de l'església parroquial i seguint l'antic camí ral que anava fins a Vic.

D'ençà de l'entrada d'aquest darrer segle, i sobretot a partir dels anys seixanta, s'ha produït un important creixement urbanístic del nucli urbà cap a la perifèria, i s'han creat noves zones urbanitzades com és el cas de Torroella de Baix, les Brucardes, la Rosaleda o Pineda de Bages.

La seva situació estratègica l'ha convertit en un autèntic punt neuràlgic de comunicacions dins la comarca del Bages. Al terme municipal hi conflueixen l'autopista que ve de Barcelona (C-16/E9), l'eix del Llobregat (C-16) en direcció a la Cerdanya i l'eix Transversal (C-25) que uneix Girona i les comarques de ponent. Aquesta ubicació suposa que Sant Fruitós de Bages es troba en una situació equidistant de les principals poblacions i ciutats de Catalunya i, a més, amb accessos directes a les grans vies de comunicació per carretera, fet que ha donat lloc a la creació de diferents polígons (Santa Anna, Ctr. Berga I, el Grau, Sant Isidre, La bòbila, Riu d’Or, Casanovas, Torruella de Baix) i es preveu un augment de la industria amb altres polígons que s’estan habilitant.

Aquest increment de l'activitat econòmica del municipi ha beneficiat el desenvolupament demogràfic del poble, i s'ha triplicat la seva població. D'aquesta manera, s'ha passat dels 1.674 habitants l'any 1940, als 5.330 l'any 1999. Aquest creixement demogràfic s’ha accelerat de tal forma, que l’any 2012 es van arribar als 8.227 habitants, sobretot per ser un poble pròxim a la capital de comarca, Manresa.

El poble de Sant Fruitós de Bages disposa d’equipaments i serveis als ciutadans en tots els àmbits: centre de salut, llar d'avis, pavelló d'esports, camp municipal de futbol, piscines municipals, biblioteca pública, teatre casal cultural, centre cívic (Nexe- Espai de Cultura), ràdio municipal, entre altres. En el camp de l'educació, Sant Fruitós de Bages disposa d'una escola bressol, dues escoles públiques de primària, d'una escola privada concertada de primària i secundària, un institut d’educació secundària i d’una escola de música i arts.

L’activitat cultural de Sant Fruitós de Bages és molt diversa i dinàmica, un clar exemple és la revista local Montpeità. La població té un fort sentiment de poble i participa en les celebracions del poble, en destaquen la Festa de l’Arròs, les Festes Majors d’Estiu i d’Hivern, la Cavalcada de Reis, etc.

Un aspecte a destacar de Sant Fruitós és el seu important patrimoni arquitectònic i paisatgístic, un exemple d’això és el Monestir de Sant Benet de Bages, l’església parroquial, la Sèquia, el Cobert del Batre, etc. fan de Sant Fruitós un poble actiu, cultural i amb una gran tradició.

 

Imatges relacionades