Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'origen del premi

Lluís Espinal i Camps (Sant Fruitós de Bages 1932- La Paz, Bolívia 1980). Consagrat sacerdot jesuïta, va estudiar Periodisme i Audiovisuals a Bèrgam (Itàlia). Després de dos anys de treball a T.V.E. en el programa “Cuestión urgente”, el qual va ser censurat pel règim franquista, el 1968 marxa a Bolívia. Allà es consagra a la crítica de la producció cinematogràfica, a la TV, a la ràdio i al periodisme. Va col·laborar a Ràdio Fides, als diaris ''Presencia” i ''Ultima hora" de La Paz. Va produir diversos curtmetratges per a la Televisió Boliviana escrivint diversos llibres sobre cinema, els quals van ser els fonaments de la producció cinematogràfica a Bolívia i va ser professor de mitjans de comunicació social de les Universitats Major de San Andrés i Catòlica de La Paz.

El 1979 va fundar i dirigir el setmanari '“Aquí”, caracteritzat per donar veu al poble quan els mitjans de comunicació eren dominats pels diferents règims totalitaris de Bolívia.

Espinal no es va limitar a ser un professional dels mitjans de comunicació, sinó que en va fer l’instrument del seu servei al poble, desesperançat i sense veu, de Bolívia. L’experiència de la dictadura franquista que havia patit a Espanya, i sobretot, la seva integritat personal i un ferm sentit de la justícia, el van convertir en profeta de la llibertat i l'esperança. 

El 21 de març de 1980 fou segrestat a mitjanit, torturat i assassinat per un grup de paramilitars, per ser una figura incòmode pel poder.

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages, amb voluntat de retre homenatge i posar en valor la tasca de defensa dels drets fonamentals de les persones portada a terme per Lluís Espinal i Camps, convoca de forma bianual el  Premi Lluís Espinal de periodisme social i de denúncia al millor treball publicat durant el 2021, contemplat en dues categories:

  1. Elaborat per professionals de la comunicació en qualsevol mitjà d’àmbit nacional català.
  2. Elaborat per alumnes d’ESO de tot l’àmbit educatiu català.