Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La memòria de la vinya i el vi

La vinya i la producció de vi han estat presents al llarg de tota la història del Bages. Des de fa segles, la vinya ha modelat la comarca i els seus habitants, i ha transformat el paisatge del voltant dels pobles en extensos conreus d’aquest arbust. Les vessants costerudes de les muntanyes s’han convertit en terrasses conreables gràcies a les parets de pedra seca. Hi podem trobar barraques, també de pedra seca, per guardar-hi les eines del camp i, en alguns casos, tines per estalviar el transport del raïm. Història i tret d’identitat del nostre territori, la vinya encara és ben visible al nostre entorn.

IMG_20200608_152615.jpg

La producció de vi va ser el motor econòmic del pla de Bages des de l’edat mitjana fins a la postguerra, als anys setanta del segle xx. La vinya ha format part del dia a dia dels habitants del Bages i ha influït en molts aspectes de la seva vida, fins al punt que era estrany que les cases construïdes entre els segles xviii i xix no tinguessin celler i tines als baixos per produir vi per a consum propi. L’època de la verema es vivia com una autèntica festa a cada casa ja que era el resultat de tot un any de treball i dedicació a la vinya.

Aquest espai vol retre un petit homenatge a tota aquella gent que va treballar cuidant la vinya, que es va guanyar la vida conreant-la, recollint-ne el fruit i elaborant el vi o els seus derivats per poder-los vendre, moltes vegades a altres zones de Catalunya o a l’estranger a través de mercaders i traginers.

IMG_20200608_152513.jpg

A través d’objectes i materials relacionats amb el món del vi, que ens transportaran a un passat no gaire llunyà en què la vinya predominava en el paisatge del Bages, farem un recorregut per la història per prendre consciència de la importància d’aquest cultiu al pla de Bages. Veurem com cada pagès, en la mesura que podia, cuidava la seva terra i elaborava el seu propi vi i derivats.

Aquest recorregut farà valer el testimoni de persones del municipi de Sant Fruitós de Bages que van treballar a la vinya i que ens han arribat a través de la memòria oral, i també reivindicarà les persones que van donar al Museu municipal el material, les eines i els objectes que completen aquest espai, amb l’anhel que cada esforç treballat al camp amb aquestes eines ofereixi un llegat i un testimoni a les generacions futures.

IMG_20200608_152548.jpg