Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La memòria de la vinya i el vi

La vinya i la producció de vi han estat presents al llarg de la història del Bages. Des de fa segles, la vinya ha modelat la comarca, i ha transformat el paisatge del voltant dels pobles en extensos conreus d'aquest arbust. Història i tret d'identitat del nostre territori, la vinya encara és ben visible al nostre entorn, on els vessants costeruts de les muntanyes s'han convertit en terrasses conreables gràcies a les parets de pedra seca.


La producció de vi va ser el motor econòmic del pla de Bages des de l'edat mitjana fins a la postguerra, als anys setanta del segle XX. La vinya ha format part del dia a dia dels habitants i ha influït en molts aspectes de la seva vida, fins al punt que era estrany que les cases construïdes entre els segles XVIII i XIX no tinguessin celler i tines als baixos per produir vi.


El Museu de la memòria de la Vinya i del Vi vol retre un petit homenatge a tota aquella gent que va treballar cuidant la vinya, conreant-la i recollint-ne el fruit, per elaborar vi o els seus derivats. A través d'objectes i materials relacionats amb el món del vi, que ens transportaran a un passat no gaire llunyà, farem un recorregut per la història per prendre consciència de la importància d'aquest cultiu al pla de Bages. Una visita indispensable que farà valer el testimoni de persones del municipi de Sant Fruitós de Bages que van treballar a la vinya i que ens han arribat a través de la memòria oral.


Aquest espai no seria possible sense les persones que han vetllat per a la preservació de tots aquests objectes i eines que conformen el Museu, amb l'anhel que cada esforç realitzat amb aquestes ens ofereixi un llegat i testimoni a les generacions futures.

IMG_20200608_152615.jpg

IMG_20200608_152513.jpg

IMG_20200608_152548.jpg