Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages encarrega un estudi de la casa de Can Figueras per determinar el seu valor arquitectònic

L’equip tècnic de la UPC que liderarà el projecte ja ha realitzat una primera visita a l’espai i ha pogut consultar els documents de l’arxiu municipal.

La casa dels Pins, més coneguda com a Can Figueras, i que des del mes de gener és accessible per a tothom un cop s'ha obert a la ciutadania tot el seu entorn, podria ser obra de l'arquitecte Le Corbusier, un dels principals representants del moviment de l’arquitectura moderna.

Hi ha constància que quan el pintor Alfred Figueras va exiliar-se a Alguer a causa de la dictadura de Primo de Rivera va relacionar-se amb l'arquitecte suís Le Corbusier. En tornar al municipi va construir-se una casa al parc del Bosquet que fons de la família apunten que podria haver estat dissenyada pel reconegut arquitecte. Tot i això aquestes suposicions no han estat mai ratificades formalment.

Per tal de determinar el valor arquitectònic real de la finca, l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages ha encarregat una recerca historicoarquitectònica de la casa a la Universitat Politècnica de Catalunya, per tal que aquesta aprofundeixi en la investigació sobre els seus orígens i en determini el seu valor artístic.

Aquest dimarts al matí l’equip que liderarà aquesta investigació ha començat a treballar amb una primera visita a la casa i el seu entorn i també ha tingut accés a tota la documentació de la qual es disposa a l’arxiu municipal.

Avui dia, es coneix que la casa es va construir als anys 30 i hi ha indicis que apunten que el projecte s'hauria redactat a la ciutat d'Alger. Existeixen plànols en paper, i en força bon estat de conservació, on es plasmen tècniques de dibuix de l’època. En aquests es veuen dibuixades diferents plantes, dues façanes i detalls constructius de les fusteries. Són plànols incomplets i que compten amb anotacions en llapis. Es coneix que la casa no es finalitzà tal i com està dibuixada en els plànols i que posteriorment s’efectuaren diverses ampliacions, amb cobertes inclinades i altres elements formals que desvirtuen el projecte racionalista original.

Amb tota aquesta informació disponible, la UPC té l'encàrrec d’aprofundir en el coneixement de l'estat actual de l'edifici, en la recerca històrica sobre del projecte original i en determinar quins són els valors de l'edifici. Un cop finalitzada aquesta recerca es podrà elaborar una proposta de reforma de l’edifici per tal de donar-li un ús cultural.

El projecte el liderarà un professor titular de Projectes Arquitectònics, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb doctorat realitzat sobre una part específica de l'obra de Le Corbusier, i que farà el treball amb autoria de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona.