Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nucli de Sant Fruitós

L'actual vila de Sant Fruitós de Bages, situada a la dreta del Llobregat, té el seu origen a l'entorn d'una antiga església construïda a mitjans del segle X. Les primeres notícies documentades del nucli de Sant Fruitós (Sancto Frictoso) fan referència al riu d'Or, que travessa el municipi de dalt a baix, l'any 942. Més endavant, el segle XI, per evitar confusions amb l'església, dedicada al màrtir Sant Fruitós, es va afegir al nucli poblacional el topònim Bages. 

L'any 1038 el petit nucli de població de Sant Fruitós ja s'anomena vila, més endavant se'n va dir sagrera. El següent pas va ser la conversió de la sagrera en vila fortificada per millorar la protecció dels habitants. L'essència de la sagrera i de la vila fortificada ens ha arribat fins als nostres dies al nucli antic. 

A partir d'aquell moment, el poble va créixer a l'entorn de l'església parroquial i es va expandir després seguint l'antic camí ral que anava fins a Vic. El creixement més important, però, va ser en el segle XX, aprofitant el seu emplaçament privilegiat al mig de grans nusos de comunicació, es comença a construir a l'entorn d'un eixample modern, aprofitant l'eix de la carretera de Manresa a Vic. Finalment als anys 60, és quan es comença a edificar en tots els terrenys al voltant de l'antic nucli urbà.

Nucli.jpg

Imatges relacionades