Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Espai de la Memòria

L’any 2016 l’Institut Gerbert d’Aurillac , l’AMICAL de Mauthausen i altres Camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya i l’Ajuntament de Sant Fruitós entren en col·laboració pel projecte de fer conèixer el que  va passar a la segona Guerra Mundial i recordar la memòria dels que hi varen morir i patir, per tal d’alertar als ciutadans d’avui, especialment els més joves, dels perills de certes ideologies que poden desembocar cap a la intolerància i cap a l’anul·lació dels drets de les persones i dels pobles.

Des de l’any 2017 dins a l’actualitat els alumnes de primer de batxillerat que cursen l’assignatura d’història contemporània poden viatjar als camps de concentració de Mathausen i Gusen per celebrar el dia de l’alliberament d’aquests camps, el 5 de maig de 1945.

Des de llavors a Sant Fruitós de Bages es crea un cicle anual sota el nom “Sant Fruitós de Bages i els camps d'extermini nazis: recordar per no oblidar", on els alumnes de l’Institut Gerbert d’Aurillac i l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages programen activitats de sensibilització, divulgació i coneixement de les atrocitats que es van produir a la Segona Guerra Mundial i, tot i semblar molt lluny ja que Espanya no formava part, de forma oficial a la Guerra, també va tenir greus conseqüències per Sant Fruitós de Bages.

Gràcies a la divulgació de l’AMICAL, sabem que dos santfruitosencs van morir els camps de concentració de Mauthausen i Gusen per culpa de ser republicans i ser considerats apàtrides per Espanya (no eren reconeguts com a ciutadans espanyols): l’Arturo Cura Bosch i l’Antonio Escalé Claramunt.

 

201709071907_0001.jpg

201709071907_0002.jpg

L’any 2018 l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages sol·licita formalment al Memorial Democràtic incloure’s dins del projecte  Stolpersteine (paraula plural alemanya que significa « llambordes per ensopegar» en català, pedres de memòria, creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Actualment n'hi ha més de 75.000 distribuïdes a més 1.800 ciutats d'una vintena de països i és el memorial més gran del món. Es tracta de llambordins fets de formigó, de 10 cm per 10 cm i coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona. Han de fer aturar el vianant, ensenyant l'omnipresència del mal en la vida quotidiana. Hi ha un llambordí únic per a cada persona i tots estan fet a mà amb senyal de respecte.

Sant Fruitós de Bages no va tenir les seves Stolperteine fins el novembre de 2021, les quals van ser col·locades juntament amb una escultura de l’artista santfruitosenca Neus Serra, titulada “Memòria” el 27 de gener de 2022 coincidint amb el Dia Internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, creant l’Espai de la Memòria.

L’Espai de la Memòria situat a la Plaça de la Vila és un lloc de retrobament, de pensament i reflexió. L’escultura significa la visió de la memòria recordant la nostra història, història que ens va ser trencada per guerres que van fer desaparèixer persones properes que ho haurien d’haver marxat mai, per això a la Memòria li falta un tros de braç.

IMG_20220130_120102.jpg

WhatsApp Image 2022-02-03 at 12.15.00(1).jpeg

WhatsApp Image 2022-02-03 at 12.15.22(4).jpeg

Imatges relacionades