Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Nouna/ province de La Kossi (Burkina Faso)

Tot comença amb el col·laboració de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages amb el Projecte Barika al 1995. El Projecte Barika es va crear de la mà d’un grup de persones de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de la demarcació de Manresa i que estaven vinculades a l’Àfrica, sobretot amb el país de Burkina Faso. El projecte Barika (que significa “gràcies” en diola) incloïa 3 subprojecte:

- Construcció d’un petit molí manual per moldre mil, facilitant la feina a les dones del poblat de Soin.

- Ajuda per la compra de material per a tasques agrícoles al grup de dones agricultores que van decidir ajuntar-se amb l’objectiu d’ajudar-se mútuament i treballar par tal de millorar les seves condicions de vida.

- Construcció de dues escoles als poblats de Soin i Kansarà, juntament amb l’equipament necessari.

Amb aquesta col·laboració i amb la disposició de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i tot el poble de conscienciació i solidaritat amb el tercer món, es van organitzar múltiples activitats i actes per la recaptació de fons per poder complir les 3 actuacions del projecte Barika. El projecte va durar 4 anys i el desembre de 1999, l’alcalde de Sant Fruitós de Bages el senyor Bartomeu Ayala va viatjar a Burkina Faso a festejar la inauguració de les dues escoles, va ser llavors que es va formalitzar l’agermanament amb Nouna, ratificat pel ple de 11 de gener de 2000.

Fruit d’aquest agermanament i per donar continuïtat el treball fet i desenvolupar nous projectes de cooperació amb Burkina Faso, neix el grup de treball anomenat DIOLA (és el llenguatge comunicatiu entre moltes ètnies de l’Àfrica).

El grup DIOLA encarregava d’organitzar nous projectes de solidaritat com el Banc de cereals a Burkina Faso, Projecte d’Associació de Dones Viudes o el Centre de Nutrició Infantil. També han treballat per l’intercanvi cultural entre Sant Fruitós de Bages i Burkina Faso, realitzant nombroses activitats com les jornades de cooperació amb l’Àfrica, viatges de treball a Burkina Faso o xerrades i tallers per tots els públics. Van estar operatius fins el 2009.

Sant Fruitós de Bages conta amb una plaça amb el nou de Nouna dedicada al seu agermanament.

 

Imatges relacionades